Zaterdag 7 juni 2025

14.00 – 20.00 uur – expositie te bezichtigen

15.00 uur – LUCTOR PONSE, een pionier

KLANKMAKERS

Uitgevoerd in samenwerking met Splendor, door Antonii Baryshevskyii (piano), Bart de Vrees (percussie), Elisabeth Smalt (altviool), Peter Rikkers (basgitaar/contrabas), Hans van Eck (techniek met bandrecorders en samplers op de manier van de jaren 70).

Stichting Werk Luctor Ponse vroeg het KlankKleurFestival om dit monumentale werk uit 1977 te doen herleven, Op de Nederlandse Muziekdagen in Vredenburg Utrecht werd het stuk in 1979 uitgevoerd. Luctor Ponse (1914-1998) was een virtuoze concertpianist uit Frankrijk en Zwitserland, met een Nederlandse vader. Als immigrant in Nederland bleef het een strijd om zijn composities uitgevoerd te krijgen. Hij speelde als solopianist met grote Nederlandse orkesten, had een duo met Theo Olof, introduceerde het werk van Bartok in Nederland en ontwikkelde zich als een pionier in elektronische muziek. Het stuk begint met een improvisatie, en een opname daarvan op bandrecorder speelt in het stuk weer een rol, maar dan vervormd, als een schaduw.

BEELDMAKERS

Typograaf Janno Hahn ontwerpt een speciale uitgave. Stichting Werk Luctor Ponse publiceert deze speciale uitgave, dat met bijpassend inlegvel ook een programmaboek over Luctor Ponse, met foto’s van Co Broerse en een indrukwekkend interview van Gerben Makkes van der Deijl met de componist toen deze nog leefde: ‘Muziek is gevoelscommunicatie’ met toestemming van Christo Lelie, hoofdredacteur van Piano Bulletin.

19.00 uur – Scora Obscura nr. 2
(3 verschillende edities op de 3 festivaldagen)

Een kast met stoffige stapels bladmuziek, composities die verdrinken in de vergetelheid.

Componisten van vroeger, waarvan niemand de naam meer kent, of die ’anonymus’ heten. Misschien leefden ze maar kort, waren ze vrouw, arm of kenden ze geen uitgever. Wij brengen deze stukken tot leven.

Onbekende werken trekken we uit de schaduw tevoorschijn en zetten we in het licht. Wie weet wat voor parels er tevoorschijn komen!

Dit is een open ‘community project’ in de bar van het theater. We zetten het in om de biotoop van kunstenaars levendig te houden (ontmoeting, delen, netwerken, kennis uitwisseling etc). De informele invalshoek zorgt voor flexibiliteit en spontaniteit. Toch zit er ook een diepere laag achter. Ook wijzelf, ons eigen werk, zullen wegglijden in de donkere hoeken van het verleden. Hoe mooi en goed het werk ook is. Toeval speelt daarbij een grote rol.

BEELDMAKERS

Halfvergaan muziekpapier dat niet meer te redden is wordt hergebruikt voor een decor geheel van papier door een groep beeldmakers van de festival. Daarin zal ook een lamp van de expositie verwerkt worden.

KLANKMAKERS

Musici van het festival en gasten komen langs met hun eigen vergeten stapel of blazen het stof van een werk uit de KlankKleurkast. Zo krijgen kamermuziekwerken weer een kans op hergebruik.

19.30 uur – Frank Denyer: Muted Music
Wereldpremières van String Quartet No 3, 4, 5 (2022-24)

KLANKMAKERS

Het Luna String Quartet is befaamd voor het spelen van heel ijle en zachte muziek. BBC noemde hen “Quiet Music Specialists”. In de intimiteit van het KlankKleurFestival en de prachtige akoestiek van de Uilenburgersjoel komt het uiterst zachte volume van de muziek van Britse componist Frank Denyer helemaal tot zijn recht. Voor wie tegenwicht zoekt voor een alsmaar stijgend volume om ons heen: verkeer, vuurwerk, muzak in winkelstraten en metrostations, de telefoon, de geluidsvervuiling die onze wereld teistert – is dit concert een antidotum en een verademing.

Frank Denyer werkte veel samen met Morton Feldman in de jaren 70. Hoewel hij weigert om zelf etiketten aan zijn werk te hangen, zijn de magische en abstracte ijle klanken van de strijkkwartetten vol van leven. Je hoort het kleine, het zachte: insecten onder een steen, nieuw leven dat in vergane materie ontstaat, het innerlijk zingen van een eenzame vrouw, haar pijn uitdrukt in een zachte melodie. De stemmen aan de onderkant van de samenleving, de roep van een kraai.

Denyer reisde in de jaren 60 en 70 als musicoloog rond in Afrika. Zo raakte hij in de ban van de geluiden van Afrika en niet-westerse muziek. Het werk heeft voor hem ook een politieke dimensie, het geluid van de onderdrukte, het niet-gehoorde.

BEELDMAKERS

Dubbeltalent Jellantsje de Vries (naast violiste is zij ook kledingontwerpster) ontwerpt de kleding voor de muzikanten.