17.00 – 19.30 uur – expositie te bezichtigen
17.30 uur – Opening festival door Ig Henneman
Het thema van deze 6de editie van het festival is licht & schaduw. Het KlankKleurFestival heeft verschillende beeldend kunstenaars de opdracht gegeven om ieder twee lampen/lichtobjecten te maken: één schaduwlamp en één lichtlamp. Deze staan centraal en verbinden het begin en het eind van het festival. Twee keer wordt de zaal omgetoverd: vrijdagavond tot Berlijns café met de schaduwlampen en zondagavond tot een New Yorkse danszaal met de lichtlampen.

Daarnaast is er drie dagen lang – voor en na afloop van de voorstellingen – een expositie te zien waarbij het werk van elke kunstenaar wordt gepresenteerd in een persoonlijk lichtkabinet.
KLANKMAKERS
Altvioliste, improvisator en componiste Ig Henneman opent op vrijdag om 17.30 uur het festival met een toespraak.
BEELDMAKERS
Katelijne Davids, Sipke Huismans, Marina van der Kooi, Harm Mouw, Saskia Pfaeltzer, Marie Raemakers, Rob Logister, Dick Simonis, Hans Knapper en Rudolf Valster presenteren lampen en lichtobjecten.
De Brits-Nederlandse schrijver Michel Faber (bekend van o.a. Under the Skin, The Book of Strange New Things, Listen: On Music, Sound and Us) is een gepassioneerd fotograaf. Uit zijn enorme collectie, immer in gezelschap van meisjespop The Intrepid Blonde (inmiddels een celebrity op Instagram), presenteert hij 12 foto’s in de bovenzaal, reagerend op het thema licht en schaduw.
18.00 uur – Scora Obscura I (benedenzaal)
Vandaag komt er een trio langs: Jan Insinger op cello, Pieter Smithuijsen op contrabas en Elisabeth Smalt op altviool! Ze vonden stukken van KALKBRENNER en ANONYMUS in hun kast.
Een kast met stoffige stapels bladmuziek, composities die verdrinken in de vergetelheid.
Componisten van vroeger, waarvan niemand de naam meer kent, of die ’anonymus’ heten. Misschien leefden ze maar kort, waren ze vrouw, arm of kenden ze geen uitgever. Het KlankKleurFestival brengt deze stukken tot leven. Onbekende werken worden uit de schaduw getrokken en in het licht gezet. Wie weet wat voor parels er tevoorschijn komen!

BEELDMAKERS
Halfvergaan muziekpapier dat niet meer te redden is wordt hergebruikt voor een decor geheel van papier door beeldmakers van het festival. Een lamp van de expositie belicht de muzikanten.
KLANKMAKERS
Dit is een open ‘community project’. Musici van het festival en gasten komen langs met hun eigen vergeten stapel of blazen het stof van een werk uit de KlankKleurkast. Zo krijgen deze kamermuziekwerken eindelijk weer een kans om gehoord te worden.
Heb jij iets liggen, wat zo goed als nooit gespeeld is, stuur een e-mail. Projectleider Elisabeth neemt contact met je op.
19.00 uur – Vesper
KLANKMAKERS
Vesper (2018) van Calliope Tsoupaki: “Prayer–wish” for a better world – uitgevoerd door AUK kamerkoor o.l.v. Alfrun Schmid.
Vesper betekent niet alleen avondgebed maar ook avondster, wat verwijst naar de heldere ster die vaak zichtbaar is in de schemering.
BEELDMAKERS
Het stuk wordt gespeeld in een ruimtelijke opstelling, regie door het koor zelf.
19.30 uur – “Maggie the Knife” in Café Berlin

Kaartverkoop
Regulier: €15,-
Leden Splendor/Stadspas/Studenten/CJP: €10,-
Bestel hier kaarten (via Splendor)
KLANKMAKERS
Zangeres Annabelle Carine en Trio Voilà – Marta González (cello), Siu Tin Chi (piano), Chris Smalt (contrabas) – presenteren muziektheater met liederen van de Joodse componist Kurt Weill, die 125 jaar geleden geboren is. Hij moest herhaaldelijk vluchten, maar bleef steeds bevlogen kunst maken. De thema’s uit zijn repertoire, ontwikkeld samen met zijn tekstschrijvers Brecht en Gershwin, zijn actueler dan ooit.
BEELDMAKERS
We bevinden ons in een café in het vooroorlogse Berlijn. Een theatergordijn in de geest van George Grosz hangt achter de muzikanten. Lichtobjecten speciaal gemaakt voor het festival zullen de tafels van het Berlijnse Café aanlichten, voor een geanimeerde avond waarin de schaduwen van komend onheil voelbaar zijn.
Met schaduwlampen van Katelijne Davids, Willem Gorter, Sipke Huismans, Marina van der Kooi, Harm Mouw, Saskia Pfaeltzer, Dick Simonis en Rudolf Valster.