14.00 – 15.00 uur & 16.30 – 20.00 uur – expositie te bezichtigen
15.00 uur – LUCTOR PONSE: Musique Concertante
Stichting Werk Luctor Ponse vroeg het KlankKleurFestival om het monumentale werk Musique Concertante uit 1977 te doen herleven. In 1979, o.a. op de Nederlandse Muziekdagen in Vredenburg Utrecht, werd het voor het laatst uitgevoerd. Het maakt gebruik van elektronica uit de jaren 70, zoals de synthesizer ARP 2600. Het stuk begint met een improvisatie, en een opname daarvan op bandrecorder speelt later weer een rol, maar dan vervormd, als een schaduw.
Naast Musique Concertante worden ook uitgevoerd NACHT op. 31 (1961) voor piano en Univox “op de drempel van de nacht” en Enchantement (1972).

Luctor Ponse (1914-1998) was een virtuoos concertpianist uit Frankrijk en Zwitserland, met een Nederlandse vader. In 1936 vestigt hij zich in Nederland. Naast zijn solocarrière als concertpianist werkt hij bij het ballet van de Nederlandse Opera en volgt hij compositielessen bij Henk Badings. In de oorlogsjaren volgen aanvankelijk nog optredens en radio-engagementen, maar na zijn weigering om te tekenen voor de Reichskulturkammer houdt dat op. In deze periode componeert hij veel kamermuziek.
Na de oorlog, in 1946, voert hij het 2e pianoconcert van Bartók driemaal uit met het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Eduard van Beinum, zo maakt het Nederlandse publiek voor het eerst kennis met Bartók. Naast zijn optredens als solopianist met grote orkesten maakt hij in deze naoorlogse jaren wereldreizen als duo met violist Theo Olof, wint hij een compositieprijs op het koningin Elisabeth concours in Brussel en werkt hij als componist-pianist aan projecten in samenwerking met het Scapinoballet.
In 1960 krijgt hij een 5-jarig stipendium van de Nederlandse regering om zich op het componeren toe te leggen. In die tijd ontdekt hij de mogelijkheden van elektronische muziek: een rijk palet van nieuwe klankkleuren openbaart zich. Zo ontwikkelt hij zich snel verder in de elektronische muziek, als componist maar ook vanaf 1965 als wetenschappelijk medewerker en docent bij het Instituut voor Sonologie van de Rijksuniversiteit Utrecht, met o.a. Claude Vivier als leerling. Hoofdvak piano gaf hij al in de conservatoria van Amsterdam, Rotterdam en Groningen; aan het conservatorium van Groningen richt hij ook een studio voor elektronische muziek op. Luctor Ponse blijft tot aan zijn overlijden componeren.
Na het concert vertellen de musici over het omvangrijke onderzoek wat vooraf ging aan de uitvoering van deze werken. Aansluitend wordt het eerste exemplaar van “Muziek is gevoelscommunicatie” uitgereikt. Daarna heffen we gezamenlijk het glas op Luctor bij onze gezellige Borrel Bohémien. Een expositie over de componist is daarbij te bezichtigen.
KLANKMAKERS
Uitgevoerd door Antonii Baryshevskyi (piano), Bart de Vrees (percussie), Elisabeth Smalt (altviool), Peter Rikkers (basgitaar/contrabas), Hans van Eck (techniek), Gerard Bouwhuis (piano in NACHT).
Technische assistentie door Chris Smalt, studio Willem Twee (Den Bosch)
BEELDMAKERS
Stichting Werk Luctor Ponse publiceert een speciale uitgave in samenwerking met typograaf Janno Hahn. Dit bevat, naast het programma met foto’s van Co Broerse, een indrukwekkend interview van Gerben Makkes van der Deijl met de componist toen deze nog leefde: ‘Muziek is gevoelscommunicatie’ met speciale toestemming van Christo Lelie, hoofdredacteur van Piano Bulletin.
einde ca. 17.00 uur


19.00 uur – Scora Obscura nr. 2
(3 verschillende edities op de 3 festivaldagen)
Een kast met stoffige stapels bladmuziek, composities die verdrinken in de vergetelheid.
Componisten van vroeger, waarvan niemand de naam meer kent, of die ’anonymus’ heten. Misschien leefden ze maar kort, waren ze vrouw, arm of kenden ze geen uitgever. Wij brengen deze stukken tot leven.

Onbekende werken trekken we uit de schaduw tevoorschijn en zetten we in het licht. Wie weet wat voor parels er tevoorschijn komen!
Dit is een open ‘community project’ in de bar van het theater.
BEELDMAKERS
Halfvergaan muziekpapier dat niet meer te redden is wordt hergebruikt voor een decor geheel van papier door beeldmakers van het festival. Een lamp van de expositie belicht de muzikanten.
KLANKMAKERS
Musici van het festival en gasten komen langs met hun eigen vergeten stapel of blazen het stof van een werk uit de KlankKleurkast. Zo krijgen kamermuziekwerken weer een kans om eindelijk gehoord te worden.
20.00 uur – Frank Denyer: Muted Music
Wereldpremières van String Quartet No 3, 4, 5 (2022-24)
KLANKMAKERS
Het Luna String Quartet is befaamd voor het spelen van heel ijle en zachte muziek. BBC noemde hen “Quiet Music Specialists”. In de intimiteit van het KlankKleurFestival en de prachtige akoestiek van de Uilenburgersjoel komt het uiterst zachte volume van de muziek van Britse componist Frank Denyer helemaal tot zijn recht. Voor wie tegenwicht zoekt voor een alsmaar stijgend volume om ons heen: verkeer, vuurwerk, muzak in winkelstraten en metrostations, de telefoon, de geluidsvervuiling die onze wereld teistert – is dit concert een antidotum en een verademing.

Denyer reisde in de jaren 60 en 70 als musicoloog rond in Afrika. Zo raakte hij in de ban van de geluiden van Afrika en de Afrikaanse muziek. Zelf komt hij voort uit de klassieke traditie, als koorknaap in zijn jeugd, en later als pianist/componist. In de jaren 70 werkte hij veel samen met Morton Feldman. Met het Luna Quartet is een diepe artistieke vriendschap ontstaan, na hun samenwerking in String Quartet No. 2 en het ‘Melodies’ project. Sindsdien zijn ook String Quartet No. 3, 4 en 5 ontstaan. De magische en abstracte ijle klanken van de strijkkwartetten zijn vol van leven. Je hoort het kleine, het zachte: insecten onder een steen, nieuw leven dat in vergane materie ontstaat, het innerlijk zingen van een eenzame vrouw, haar pijn uitdrukt in een zachte melodie. De stemmen aan de onderkant van de samenleving, het geluid van de onderdrukte, het niet-gehoorde, de roep van een kraai.
BEELDMAKERS
Dubbeltalent Jellantsje de Vries (naast violiste is zij ook kledingontwerpster) ontwerpt de kleding voor de muzikanten voor deze uitvoering.
