13.30 – 15.00 uur & 16.30 – 19.30 uur – expositie te bezichtigen
13.30 uur – Scora Obscura nr. 3
(3 verschillende edities op de 3 festivaldagen)
Een kast met stoffige stapels bladmuziek, composities die verdrinken in de vergetelheid. Componisten van vroeger, waarvan niemand de naam meer kent, of die ’anonymus’ heten. Misschien leefden ze maar kort, waren ze vrouw, arm of kenden ze geen uitgever. Wij brengen deze stukken tot leven.

Onbekende werken trekken we uit de schaduw tevoorschijn en zetten we in het licht. Wie weet wat voor parels er tevoorschijn komen!
Dit is een open ‘community project’ in de bar van het theater.
BEELDMAKERS
Halfvergaan muziekpapier dat niet meer te redden is wordt hergebruikt voor een decor geheel van papier door beeldmakers van het festival. Een lamp van de expositie belicht de muzikanten.
KLANKMAKERS
Musici van het festival en gasten komen langs met hun eigen vergeten stapel of blazen het stof van een werk uit de KlankKleurkast. Zo krijgen kamermuziekwerken weer een kans om eindelijk gehoord te worden.


15.00 uur – GENIETING VIII (wereldpremière) voor viool solo
Willem Boogman – componist
Janneke van Prooijen – viool
Lichtbende – Rob Logister en Marie Raemakers – toverlantaarns
Jeannette van Steen – regie
Amsterdams Andalusisch Orkest
Salah Eddine Mesbah – solist/zang
Mohammed Al Mokhlis – viool
Lea Besancon – cello
Marianne Noordink – ney/fluit
Haytham Safia – ud
Ahmed Khaili – percussie
Daniel van Huffelen – projectleiding
KLANKMAKERS
Willem Boogman selecteerde een veertigtal melodieën uit de klassieke Turkse kunstmuziek, de volksmuziek uit de Balkan-landen, de klassieke Arabisch-Andalusische muziek, en de flamenco. Verbindende schakel is een systeem van toonhoogte-intervallen, de Turkse modus Hicaz, die verwant is aan de Arabische Hijas en de Westerse frygische modus. Het zijn deze modi die de muziek een specifieke kleur verlenen. Van deze melodieën gebruikt hij de melodische, harmonische, ritmische en metrische contouren als bouwstenen voor zijn muzikale gestalten. Herkenbaar, maar ook uitgesproken vloeibaar verschijnen ze, zoals wolken aan de hemel.
“ Een halve maan schijnt ten zuiden en ten oosten van Europa, van Andalusië via Noord- Afrika en Turkije naar de Balkan. Haar licht dringt door tot in West-Europa, en hier, in dit nachtelijke licht, hoor ik de contouren van voor mij vreemde muziek die mij niettemin diep raakt. Haar klankstralen vang ik op in GENIETING VIII voor Soloviool”. – aldus Willem Boogman.

Genieting VIII componeerde hij in nauwe samenwerking met violiste Janneke van Prooijen: “Ik ben diep onder de indruk van haar lucide en inspirerende spel. Hierdoor kwam ik op het idee voor Genieting VIII”.
Na dit stuk is er een kleine pauze waar muntthee geschonken wordt.
Daarna speelt het Amsterdams Andalusisch Orkest in samenwerking met Willem Boogman werken waarin de inspiratiebronnen uit Turkije, Balkan, Arabië-Andalusie en Flamenco in hun oervorm te horen zullen zijn!

BEELDMAKERS

Het Amsterdamse collectief Lichtbende werkt met ouderwetse toverlantaarns en eigengemaakte beelden. Rob Logister van Lichtbende vertelt: “We stellen het ons voor als een ‘monoloog’ door Janneke. Zij is de verhalenverteller die herinneringen ophaalt, mijmeringen, als het ware alsof zij door een huis loopt en er in elke kamer weer nieuwe herinneringen boven komen, als zij een voorwerp ziet staan. De beelden houden we zo abstract mogelijk om de muziek en ieders fantasie alle ruimte te geven. We maken daarbij gebruik van voorwerpen uit onze collectie die uit die gebieden komen, zoals een flesje met ‘tranen’ uit Turkije en een haarkam uit Andalusië”.
17.30 uur – Silhouet Parade
Doe mee met ons Community Project!
BEELDMAKERS
De beroemde William Kentridge Parade die in het Eye museum te zien was stond aan de wieg van dit idee. Iedereen, jong en oud, kan door de lichtstraat lopen om een toneelbeeld te maken van zichzelf, met eigengemaakte vormen of instrumenten. Er staat een tafel met materiaal waar je je eigen silhouetattributen kan maken. Welk verhaal wil jij met jouw silhouet vertellen?
KLANKMAKERS
Larynx Vocaal Ensemble – liederen over licht en schaduw e.a.
19.30 uur – Swing in Savoy – Lindy Hop
Het festival begon in Berlijn, en eindigt in Harlem, New York. Op het slot van dit festival veranderen we de bovenzaal van de Uilenburgersjoel in de Savoy Ballroom gevuld met Lindy Hop dans en een live swingband.
We beginnen met een dansworkshop voor beginners door Jasper van Iperen om 19.30 uur waar ieder die dat wil aan mee kan doen.
- 19.30 uur – workshop Lindy Hop
(voor iedereen, doe mee!) - 19.50 uur – aanvang live band
- de bar is geopend
- 21.30 uur – einde
Savoy was een luxe en stijlvolle balzaal waar blank en zwart samen de Lindy Hop dansten. In een tijd van heftige rassenconflicten was Lindy Hop een dans waarbij kleur of afkomst geen enkele rol speelde. Die plek, met die dans, werd dan ook een krachtig symbool van jezelf kunnen zijn, respect voor elkaar, vrijheid en menselijkheid.
BEELDMAKERS
Lampen van Katelijne Davids, Willem Gorter, Sipke Huismans, Marina van der Kooi, Rob Logister, Harm Mouw, Saskia Pfaeltzer, Kevin Power, Marie Raemakers, Dick Simonis en Rudolf Valster verlichten opnieuw de zaal. Dit keer zijn dit niet de schaduwlampen, zoals op vrijdag, maar de lichtlampen.
KLANKMAKERS EN DANS
Live band: de Compass Ballroom Stompers bestaande uit Dano Roelvink (sax/ klarinet), Matthijs Driessen (gitaar), Bendert van Zevenbergen (vibrafoon), Leo Verbree (contrabas) & Joost Kesselaar (drums).
Voor de dans verwelkomen wij Jasper van Iperen en alle Lindy Hop dansers, en wie dan ook die gewoon zin heeft om lekker te swingen.


