Terugblik 2022 Miroir & Masker

De 5e editie van het KlankKleurFestival op 30 september, 1 en 2 oktober 2022 is inmiddels voorbij en het was een groot succes! In het intieme Dorpskerkje vonden publiek en artiesten elkaar om samen het leven kunstzinnig te vieren. Een heleboel blije mensen bijeen, hartverwarmend! Hieronder foto’s van vrijdag en zaterdag door fotograaf Ben Bonouvrier (met iPhone). Wij en velen met ons zien al uit naar de toekomst met een 6e editie…

Thema 2022:

De rituele ruimte van de Dorpskerk in Durgerdam leende zich bij uitstek voor meditaties, met de zintuigen, je ogen en je oren, over onze turbulente tijd. Bijvoorbeeld over de eeuwenoude gebedsregels op de muziek die Haydn schreef in zijn Zeven Laatste Woorden, bij de preken van een Spaanse priester: ‘De muren, ramen en pilaren van de kerk waren in zwart gedrapeerd, en slechts één grote lamp in het midden verlichtte de heilige duisternis. Om 12.00 uur ’s middags werden alle deuren gesloten en begon de muziek.’ Dit prachtige muziekstuk was het sleutelwerk van deze editie 2022, een proeverij van kunst waarin muziek en beeldend werk zich aan elkaar spiegelden in salonsfeer, en de artiesten elk hun eigen visie op het thema Miroir en Masker lieten zien en horen. Klank en kleur vermengden zich in een aantal voorstellingen, een expositie en een Grande Finale.

Miroir en Masker

De Spiegel en het Masker, het zijn twee uitersten die je aan het denken zetten. We spiegelen onszelf aan ‘de ander’, en komen daarbij onszelf tegen. Wat laat je zien, wat verberg je? Tonen we ons ware gezicht wel, of laten we dit maar zelden zien? Deze editie van het KlankKleurFestival had als inspiratie: MIROIR (spiegels, spiegelingen en bespiegelingen in vele vormen) en de tegenpool daarvan MASKER. Waar een spiegel het beeld vermeerdert, verbergt een masker het juist. We vonden inspiratie in de actualiteit. Moesten we niet in de coronatijd zelf een masker dragen?

In deze 5e editie was de opdracht aan de kunstenaars: maak een masker. Deze maskers werden tentoongesteld op het KlankKleurFestival 2022.

Saul Steinberg en zijn maskers

Fotocompilatie van kkf 2022- foto’s (merendeel) door Ben Bonouvier op iPhone

Late Night Concert met Thin Air van Calliope Tsoupaki
Bernd Brackman speelt Miroirs van Ravel
Keiko Shichijo en Elisabeth Smalt spelen Hovhaness
Sipke Huismans opent de expositie
Eric Vaarzon Morel en Dutch String Collective spelen Haydn
Henk Abma met scherpe observaties over de actualiteit n.a.v Haydns 7 Laatste Woorden
Morton Feldman
Vrijdag 30 september 2022

16.30 deur open
17.00 Opening expositie: Miroir & Maskers met spreker Sipke Huismans en live muziek
18.00 pauze met hapjes en drankjes
19.00 Avondconcert: duo altviool/piano met hedendaagse muziek ‘bespiegelingen over liefde’ (Sholdice, Gann, Murail, Hovhaness, Feldman, Bach)
20.15 Late Night Spiegelei Concert I: Thin Air van Calliope Tsoupaki
21.00 einde

Zaterdag 1 oktober 2022

14.30 Expositie open
15.00 Middagconcert: Haydn: Zeven Laatste Woorden voorstelling 1 – Dutch String Collective & Henk Abma
17.00 Spiegelei concert II: Miroirs van Ravel – piano Bernd Brackman
18.00 pauze met hapjes en drankjes
19.00 Avondconcert: Haydn Zeven laatste Woorden voorstelling 2 – Dutch String Collective & Eric Vaarzon Morel
21.00 einde

Zondag 2 oktober 2022

15.00 Expositie open
16.00 Middagconcert: Prisma Strijktrio speelt La Muse, met gast Folke Nauta
17.30 Spiegelei concert III: community project Rameau – Dans van de Grote Vredespijp & Finnissage van de expositie
18.00 Feest! Grand Bal Masqué, dansen met The Rumblers -maak je masker in het Maskeratelier
de festivalbar serveert hapjes en drankjes
20.00 einde

17.00 opening expositie KKF 22

Openingstoespraak door Sipke Huismans
Maskers
speciaal voor deze expositie gemaakt door Antonia Jüdt, Rudolf Valster, Monica Waalwijk de Carvalho, Roy Jongeling, Sipke Huismans, Eric Levert, Koos Breukel, Willem Gorter, Harriët Jellema, Marina van der Kooi, Kat Davids, Kevin Power.

Jan de Jong reageert op het Miroir thema met zijn nieuwe schilderij Jet voor de Spiegel (2022).

 

17.45 Intermezzo: Spiegelei concert

Evelien Prakke -cello solo Calliope Tsoupaki Thin Air  (2020)
Een verstilde compositie naar aanleiding van de Corona epidemie

 

19.00 Avondconcert: Scènes uit een Huwelijk

Elisabeth Smalt – altviool en Keiko Shichijo – piano

 

Garrett Sholdice The grass of Yen is growing green and long (2011) for Bob Gilmore *
Kyle Gann Scene from a marriage (2010) *
Tristan Murail C’est un jardin secret, ma soeur, ma fiancée, une source scellée, une fontaine close…  (1976) voor altviool solo
Alan Hovhaness Campuan Sonata (1983) *
Morton Feldman The Viola in my Life 3 (1971)
Bach Oh Mensch, bewein dein Sunde Gross arranged by Toshio Hosowaka in 2006

  • = Nederlandse première

Kyle Gann – Scene from a marriage

Hoe spiegelen we ons met ‘de ander’? Dragen we een masker, als we in een relatie zitten, of juist niet? In dit contrapunt tussen twee contrasterende karakters communiceren de twee stemmen langs elkaar heen, ze zijn elk in hun eigen werkelijkheid. Toch klinken ze samen beter dan elk afzonderlijk, en vormen ze een harmonieus muzikaal weefsel. De componist ziet hierin een metafoor voor een liefdesrelatie. Hij schrijft:

“The musical idea came first, but the analogy to marriage was too perfect. You see these long-married couples all the time: the woman is chatty in a stream-of-consciousness way, desperate to talk to someone, while the man is stolid, lost in his business thoughts, yet not unaffectionate, and taking pride in providing the stability, the framework for her free association. Or else the man is brilliant, comic, or a kvetch and needs an audience, while the woman cloaks her occasional disapproval, reins him in softly, and silently holds everything together. It can work either way (and similarly for gay couples). The fact of marriage creates these contrasts between people whose single behavior would be more moderate, each fulfilling for both of them the functions he or she is most naturally suited for. It’s counterpoint. Neither line would be nearly as interesting alone as the two of them together. This is a portrait not of an entire marriage, but of a moment, a segment of an evening alone together – a scene.”

C’est un jardin secret, ma soeur, ma fiancée, une source scellée, une fontaine close… 

De titel is lang – een citaat uit de bijbel – maar het stuk duurt slechts 4 minuten. Een exquisiet miniatuur in de Franse spectrale stijl, typerend voor Murails werk. Het is in de zomer van 1976 gecomponeerd als huwelijkskado voor twee vrienden. Murail heeft er een speciaal hartslag-thema in verwerkt.

Garrett Sholdice – The grass of Yen is growing green and long (2011) for Bob Gilmore

The grass of Yen is growing green and long was composed for violist Elisabeth Smalt and the late musicologist and keyboardist Bob Gilmore, in celebration of Bob’s 50th birthday in 2011. Referencing Benjamin Britten’s Lachrymae (Reflections on a Song of Dowland), also for viola and piano, I sub-titled my piece “a reflection on a song of Harry Partch”. Like Britten in his Lachrymae, I quote some of my source material: in my case, “The Intruder” from Seventeen Lyrics of Li Po for intoning voice and Adapted Viola by Harry Partch, composed in the early 1930s. Unlike Britten, my piece is rather still and sparse: the listener is invited to focus on each musical object, each gesture, as it occurs.

GS, September 2022

Alan Hovhaness – Campuan sonata

 

#MENUOPEN
DIT TEKSTBLOK LATEN STAAN I.V.M CSS/JS.
DIT WORDT NIET ZICHTBAAR OP DE PAGINA

Zeven laatste woorden – Haydn

Dutch String Collective: Marieke de Bruijn viool | Ephraim Feves viool | Mark Mulder altviool | Jos Teeken cello | met meditaties door Henk Abma, schrijver en emeritus predikant (Eerste voorstelling om 15.00) en Eric Vaarzon Morel, flamencogitarist (Tweede voorstelling om 19.00) | achtergronddoek door beeldend kunstenaar Harm Mouw

Voorbereidingen voor het decor voor Haydn 7 laatste woorden

Joseph Haydn schreef zijn Zeven Laatste Woorden (de Duitse titel is ‘Sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze’) in 1786 in opdracht van een Spaanse markies, bedoeld voor een liturgische dienst op Goede Vrijdag. Deze zeven ingetogen sonates over de kruiswoorden van Christus kwamen voor het eerst tot klinken onder de klamme gewelven van de Santa Cueva-grot, onder de Santo Rosario-kerk te Cadíz in Andalusië. Haydn beschrijft die mystieke dienst als volgt: “De muren, ramen en pilaren van de kerk waren in zwart gedrapeerd, en slechts één grote lamp in het midden verlichtte de heilige duisternis. Om 12.00 uur ’s middags werden alle deuren gesloten en begon de muziek. Na een toepasselijke prelude beklom de bisschop de kansel, sprak een van de zeven woorden en gaf er dan een meditatie over. Als die beëindigd was, kwam hij naar beneden en viel knielend voor het altaar neer. Deze tijd werd gevuld door muziek. De bisschopbesteeg weer de kansel en verliet hem dan, een tweede, derde keer, enzovoort, en orkest speelde iedere keer aan het eind van zijn preek. Ik moest met deze situatie rekening houden in mijn muziek.”

Henk Abma [1946] studeerde theologie en kunstgeschiedenis en combineerde die twee jarenlang als predikant in het oude kerkje van Kortenhoef. Hij schreef o.a. in de serie ‘Verklaring van een Bijbelgedeelte’ maar ook boeken die door hem zelf georganiseerde exposities begeleidden zoals: Awater, Werken van barmhartigheid, Inkeer, Verdwenen geuren en geluiden als associatieve dragers van herinnering.

Voorbereidingen voor het decor voor Haydn 7 laatste woorden

Eric Vaarzon MorelBegin jaren tachtig kwam een Hollandse jongen in het diepste Zuiden van Spanje aan. In het verblindende licht van Andalusië vond hij langs gortdroge paden zijn weg. De stegen en cafés van Sevilla werden zijn thuis, de flamenco zijn taal. Eenmaal terug zag hij de pracht van de bevroren rietkragen aan de Hollandse horizon en wist: ik ben een waterdrager. Ik zal de kurkeiken op de Andalusische vlakte met mijn gitaarmuziek besprenkelen, de jasmijnbomen laten bloeien en de Spaanse warmte mee terug nemen naar mijn land onder de zee.

INTERMEZZO: SPIEGELEI CONCERT II

Miroirs van Maurice Ravel (1904)
Piano: Bernd Brackman

IN MEMORIUM JAN WIJN Bernd Brackman heeft uitdrukkelijk de wens geuit om dit concert op te dragen aan de onlangs overleden pianopedagoog Jan Wijn.

Ravel schreef Miroirs toen hij bij de ‘Société des Apaches’ zat, de boevennaam van een kunstenaarscollectief in het Parijs van de Belle époque, begin 20e eeuw. De wisselwerking tussen talenten uit verschillende disciplines leverde veel inspiratie op en unieke kunst, eenzelfde idee dus als het KlankKleurFestival. Elk deel brengt Ravel een ode aan een van zijn collega-kunstenaars. 

  • Miroirs Noctuelles (Nachtvlinders), opgedragen aan Léon-Paul Fargue
  • Oiseaux tristes (Droeve vogels), opgedragen aan pianist Ricardo Viñes
  • Une barque sur l’océan (Een boot op de oceaan), opgedragen aan Paul Sordes
  • Alborada del Gracioso (Het ochtendlied van de Nar), opgedragen aan M.D. Calvoressi
  • La vallée des cloches (De vallei der klokken), opgedragen aan componist Maurice Delage
De Apachen, kunstenaarsgroep met rechts Maurice Ravel

Tussen de voorstellingen waren er hapjes en drankjes verkrijgbaar op het festivalterrein en is de expositie te bezoeken.

EXPO OPEN 15.00

 

MIDDAGCONCERT AANVANG 16.00

La Muse

door Prisma Strijktrio  met als gast Folke Nauta – linkerhand pianist

Darius Milhaud (1892-1974) La Muse ménagère (1944)
pianosuite in een bewerking voor Prisma Strijktrio- met decor door Prisma

Hans Gál pianokwartet in A voor strijktrio en piano linkerhand, geschreven voor pianist Paul Wittgenstein (1926)

In het KlankKleurFestival springt Prisma Trio, gelijk als Alice in Wonderland, door de spiegel des tijds en neemt jullie mee naar een persoonlijk verhaal over inspiratie en liefde dat zich uitstrekt over bijna 80 jaar.

1944– Darius Milhaud emigreert naar Amerika, met vrouw en zoon. Hij is aan al jaren aan een rolstoel gekluisterd door een voortschrijdende ziekte en wordt liefdevol bijgestaan door zijn vrouw, de actrice en librettoschrijfster Madeleine Milhaud. Voor haar verjaardag geeft hij haar als dank een compositie, in het geheim gemaakt, waarmee hij haar eert als zijn verzorgende Muze.

Prisma’s altvioliste vertelt: „De muze schoot mij te hulp in een van mijn moeilijkste momenten. In 2012 werd mijn partner, musicoloog Bob Gilmore, ernstig ziek. Ik deed wat ik kon om Bobs laatste levensfase zo zinvol en draaglijk mogelijk te maken. Op een avond verraste Bob mij met La Mienne, het eerste deeltje van Darius Milhauds pianocyclus La Muse ménagère, in een arrangement voor strijktrio dat hij stiekem voor mij gemaakt had, net zoals Milhaud ooit in het geheim gewerkt had aan dit cadeau voor zijn geliefde Madeleine. Wat was ik ontroerd! In Bobs laatste maanden bewerkte hij na La Mienne nog 5 andere delen voor ons.”

Het is Corona tijd, 2020 – Prisma kijkt welke projecten er nog op de plank liggen, er is nu tijd voor. We besluiten om de Suite af te laten maken, door Janneke’s broer Marijn van Prooijen, haar echtgenoot Tim Kliphuis en Michiels echtgenote Petra Griffioen, allen ervaren arrangeurs maar bovendien onze dierbaren, onze eigen Muzen. Zo vormen wij met zijn allen één groot muziekhuishouden. Dit is een prachtige ode geworden aan alle Muses ménagères op de hele wereld.

Droste Effect: Prisma met La Muse in de achtergrond

AANVANG 17.30

Spiegelei Concert : Vredespijp Community Project

Dans van de Grote Vredespijp van Jean-Philippe Rameau -arrangement voor het KlankKleurFestival ensemble

met solo door urban contemporary dancer Tuan Tran

De zoektocht naar de ander, de spiegeling van kunst en muziek, ze eindigt in een vrolijke werveling van Rameau’s exotische dromen over verre landen waar hij zelf nooit geweest was, maar waarvan vele caleidoscopische beelden zich spiegelden in zijn rijke geest. De Danse du grand calumet executée par les sauvages komt uit de opera Les Indes Galantes. Rameau zag deze dans door Indianen in Parijs rond 1725 en was zo onder de indruk dat hij die in zijn opera verwerkte. Speciaal voor het KlankKleurFestival spelen we een arrangement ervan, waarin de maskers van de Expositie nog eenmaal de revue passeren.

AANVANG 18.00

Bal Masqué 

AVONDFEEST (aanvang zodra de band er klaar voor is)
met muziek van The Rumblers.
Festival Brasserie is open met hapjes en drankjes

Alles komt samen in het afsluitend Bal Masqué. Neemt u uw eigen masker mee, of kijk in onze verzameling wat bij u past. voor persoonlijke masker coaching wordt gezorgd. Dans gezellig mee! Durgerdam wordt voor even Parijs en Venetië in één.

EINDE 20.00

Opening

vrijdag 30 september 2022 – aanvang 17.00 uur

opening expositie KKF 22, met toespraak door beeldend kunstenaar Sipke Huismans
Maskers
gemaakt door beeldend kunstenaars Roy Jongeling | Rudolf Valster | Antonia Jüdt | Sipke Huismans | Eric Levert | Monica Waalwijk de Carvalho | Koos Breukel | Willem Gorter | Kevin Power | Marina van der Kooi | Katelijne Davids | Maarten Reinboud | Harm Mouw | op sokkels van recycled hout door Jorrit Vijn
De getoonde maskers zullen aan het eind van het festival weer ingezet worden in het Spiegelei Concert III en op het Gemaskerd Bal.

De Friese kunstenaar Jan de Jong exposeert zijn nieuwe werk Jet voor de Spiegel (2022).

Marina van der Kooi exposeert een monumentale tweedelig nieuw werk in beton: Weerspiegeling

 

Finissage met Rameau

Zondag 2 oktober 2022 – aanvang 17.30 uur

Begeleid door Rameau’s Dans van de Grote Vredespijp uit ‘Les Indes Galantes’ uitgevoerd door het KlankKleurFestival Ensemble en met Urban Contemporary danser Tuan Tran krijgen de maskers nog een keer alle aandacht die ze verdienen.

Lijst werken Miroir & Masker KlankKleurFestival 2022

Antonia Jüdt | Untitled Two Piece | MDF, stone

Marina van der Kooi
a. Januskop | ‘De Januskop heeft meerdere gezichten, welke is het echte?’
b. Jana | ‘Vrouwelijke kop met meerdere gezichten, allen even waar.’
c. Weerspiegeling | Tweedelig, 120/80 cm x2
d. Gedichtje

Rudolf Valster | Ontmoeting | Cyanotypie, aquarelpapier, foamboard, grijsboard

Maarten Reinboud | CMA KKF20/22
‘Zelfportret in tijden van corona, met alle toen nodige maskerade’

Kevin Power | Three masks
‘I have been working with masks, a family story of masks. These masks are about boundaries’

Willem Gorter | Zes maskers

Eric Levert | Masker

Mónica Waalwijk de Carvalho | Masker

Harm Mouw | Uil

Sipke Huismans | Drie maskers

Katelijne Davids | Davids Kat, Kijk daar vliegt een vogel, Hemelse broertjes

Koos Breukel | Maskers

Roy Jongeling | Percy kept his fingers crossed

Jan Hendrik de Jong | Jet voor de Spiegel

 

Werken gemaakt of geselecteerd aug/sept 2022 voor het KlankKleurFestival | Curator Harm Mouw
Kopen kan in overleg met de kunstenaar zelf

Met dank aan alle kunstenaars, medewerkers, vrijwilligers, vrienden:

Eric Vaarzon Morel, Marieke de Bruijn, Ephraim Feves, Mark Mulder, Jos Teeken, Keiko Shichijo, Evelien Prakke, Bernd Brackman, Janneke van Prooijen, Michiel Weidner, Alfrun Schmid, Sanne Vink, Joost Kesselaar, Kevin Power, Jan de Jong, Rudolf Valster, Dano Roelvink, Matthijs Driessen, David Weber, Marc Labadie, Erik Flapper, Monica Waalwijk de Carvalho, Marina van der Kooi, Rudolf Valster, Katelijne Davids, Antonia Jüdt, Sipke Huismans, Eric Levert, Koos Breukel, Willem Gorter, Roy Jongeling, Maarten Reinboud, Jan de Jong, Ben Bonouvrier, Leo Verbree, Henk Abma, Cosima Uechtritz, Harriet Jellema, Maria, Davids moeder, Koen, Ernst, alle vrijwilligers en helpende handen voorafgaand en gedurende het festival.

Dit project is mogelijk gemaakt door het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst).
This project is supported by the AFK (Amsterdam Fund for the Arts).

Ook speciale dank aan NORMA Feniks fonds, Pictoright Fonds, AMCAR, Huib Ramaer, Janno Hahn, Dorpskerk Durgerdam, Landmarkt Amsterdam Noord, Het Zwaantje, Bram Bekkers, Leo Verbree, gulle gevers die anoniem wensen te blijven, de Vaste Vrienden van het KlankKleurFestival en vele anderen.

 

Hoera! onze Crowdfundingactie bij VoordeKunst is geslaagd! Hier kun je de actie terugvinden.

https://www.voordekunst.nl/projecten/14392-klankkleurfestival-2022-de-5e-editie

De poster van editie 2022: