Terugblik 2022 Miroir & Masker

De 5e editie van het KlankKleurFestival op 30 september, 1 en 2 oktober 2022 is inmiddels voorbij en het was een groot succes! In het intieme Dorpskerkje vonden publiek en artiesten elkaar om samen het leven kunstzinnig te vieren. Een heleboel blije mensen bijeen, hartverwarmend! Hieronder alvast wat foto’s van vrijdag en zaterdag door fotograaf Ben Bonouvrier (met iPhone). Wij en velen met ons zien al uit naar de toekomst met een 6e editie…

Late Night Concert met Thin Air van Calliope Tsoupaki
Bernd Brackman speelt Miroirs van Ravel
Keiko Shichijo en Elisabeth Smalt spelen Hovhaness
Sipke Huismans opent de expositie
Eric Vaarzon Morel en Dutch String Collective spelen Haydn
Henk Abma met scherpe observaties over de actualiteit n.a.v Haydns 7 Laatste Woorden
Morton Feldman

Thema 2022

De rituele ruimte van de Dorpskerk in Durgerdam leende zich bij uitstek voor meditaties, met de zintuigen, je ogen en je oren, over onze turbulente tijd. Bijvoorbeeld over de eeuwenoude gebedsregels op de muziek die Haydn schreef in zijn Zeven Laatste Woorden, bij de preken van een Spaanse priester: ‘De muren, ramen en pilaren van de kerk waren in zwart gedrapeerd, en slechts één grote lamp in het midden verlichtte de heilige duisternis. Om 12.00 uur ’s middags werden alle deuren gesloten en begon de muziek.’ Dit prachtige muziekstuk was het sleutelwerk van deze editie 2022, een proeverij van kunst waarin muziek en beeldend werk zich aan elkaar spiegelden in salonsfeer, en de artiesten elk hun eigen visie op het thema Miroir en Masker lieten zien en horen. Klank en kleur vermengden zich in een aantal voorstellingen, een expositie en een Grande Finale.

Miroir en Masker

De Spiegel en het Masker, het zijn twee uitersten die je aan het denken zetten. We spiegelen onszelf aan ‘de ander’, en komen daarbij onszelf tegen. Wat laat je zien, wat verberg je? Tonen we ons ware gezicht wel, of laten we dit maar zelden zien? Deze editie van het KlankKleurFestival had als inspiratie: MIROIR (spiegels, spiegelingen en bespiegelingen in vele vormen) en de tegenpool daarvan MASKER. Waar een spiegel het beeld vermeerdert, verbergt een masker het juist. We vonden inspiratie in de actualiteit. Moesten we niet in de coronatijd zelf een masker dragen?

In deze 5e editie was de opdracht aan de kunstenaars: maak een masker. Deze maskers werden tentoongesteld op het KlankKleurFestival 2022.

Saul Steinberg en zijn maskers